Huurwoningen in Groningen

Wat jij moet weten over huurwoningen in Groningen.

Welkom in Groningen, Groningen is met zijn ruim 200.000 inwoners een bruisende stad van het noorden. Mede door de Rijksuniversiteit en de Hanze hogeschool is de gemiddelde leeftijd van de inwoners van Groningen  jong 🙂 Er is dus echt altijd wat te doen in  deze geweldige binnenstad.

Maar nu ben jij aan de beurt woon je al in Groningen en wil je verhuizen, of ben je van plan naar deze leuke stad te komen studeren of werken ? Dan zal je dus op jacht moeten naar huurwoningen ! Maar je zult ongetwijfeld weten dat de huidige markt met huurwoningen redelijk overspannen is 🙁 Je moet dus alles uit de kast moeten trekken om je voorsprong in deze markt te moeten behalen.  We geven je hier dus aan aantal tips hoe jou dat zeker gaat lukken !

 

Waarom is het zo moeilijk om een huurwoning in Groningen te bemachtigen ? Nou dat is niet zo moeilijk te verklaren, de vraag naar huurwoningen in Groningen is namelijk vele malen hoger dan het aanbod. Maar er worden dagelijks woningen gehuurd, dus het is geen onmogelijke opgave ! Het is aan jouw de taak om de overige potentiele huurders de snel of te slim af te zijn.

Je zult denken mooi verhaal ! Maar hoe ga ik dat fixen ? Nou lees maar even verder !

Stappenplan om huurwoningen in Groningen te vinden

Hier lees je alle stappen waar je rekening mee moet houden   als je in Groningen wil huren. Er zitten logische stappen tussen, maar  dit zijn dingen die je wel serieus moet nemen. Het zijn meestal de simpele dingen waarmee je de fout in gaat. Des lees het aandachtig door en doe er je voordeel mee !

 

Stap 1: Schrijf op wat voor huurwoning je wilt

Je hebt uiteraard je droomwoning voor ogen, maar je moet helaas een beetje realistisch zijn:-(  Schrijf dus goed op waaraan je nieuwe huurwoning aan moet voldoen.  Zo kun je namelijk veel opties direct schrappen,  dat scheelt reageren en bezichtigen op woningen die toch niet aan je eisen voldoen.

Stap 2:  zoek uit wat je in staat bent te huren

Veel verhuurders willen graag zekerheid met betrekking tot het kunnen incasseren van de huur, verhuurders kunnen dus een aantal eisen stellen aan het inkomen van huurders, of bijvoorbeeld een zekerheidsgarantie van een garantsteller vragen. Zoek dus goed uit wat voor jou van toepassing is ! Check bijvoorbeeld ook bij je ouders of ze gerant zouden willen staan ! Hoe meer jij al weet voordat je ja gaat zeggen, hoe sneller je kunt toezeggen.

Stap 3: Ga je lijst met eisen inkorten

Het kan zijn dat je een huurwoning met een tuin, dakterras of zelfs een ligbad wil, maar je moet realistisch blijven, bekijk dus goed op welke eisen je zou willen inleveren.

Stap 4: De wijken & buurten

Groningen kent natuurlijk een hoop leuke wijken en buurten, van het stads centrum tot aan de wijk Helpman heb je de mogelijkheden om op zoek te gaan naar huurwoningen. Maak voor jezelf dus goed een overzicht waar je wel en waar je absoluut niet wil gaan wonen. Zodat je niet onnodig gaat kijken bij een huurwoning waar van je weet dat je er toch niet gaat wonen.

Stap 5: Weet waar je gaat zoeken

Het is belangrijk dat je weet waar je moet gaan zoeken. Je kent natuurlijk Kamernet, Directwonen en huurwoningen.nl  Alhoewel je veel aanbod op deze websites kunt vinden, kosten ze je ook redelijk wat per maand. Het is dus een slim idee om buitten deze websites ook onderzoek te doen naar de lokale verhuurpartijen.  Zo kun je  natuurlijk Googlen naar lokale verhuur makelaars in Groningen.

Stap 6: je moet echt super snel reageren

Je bent helaas niet alleen opzoek naar een huurwoningen in Groningen,  zoals wij hier boven al hebben omschreven, kun je dus redelijk wat tijd besparen als je wat voorkennis hebt van de verhuurmarkt in Groningen.  Zo kun je natuurlijk uitzoeken wanneer een verhuurder altijd zijn huuraanbod update, en op dat tijdstip gaan reageren. Maar je dient er voor te zorgen dat zodra je ziet waar je wilt gaan wonen, dat je snel reageert met info die verhuurders graag willen zien.

 

stap 7: ga kijken bij de woning

Ben je uitgenodigd om de woning te komen bekijken, kom niet te laat en zie er goed en netjes verzorgd uit. Ik snap dat je denkt “Ja, he he, lekker logisch”, maar vaak lukt het mensen juist niet om deze makkelijk stap goed te doen. En verpest je dit bij een makelaar, reken er dan maar op dat je nooit meer uitgenodigd word voor bezichtigingen van andere woningen bij deze makelaar, dus verpest echt je kansen.

 

stap 8: accepteer de woning meteen

Heb je net een huurwoning bekeken en vindt je hem leuk, vertel het de verhuurder of makelaar dan meteen. Als je wacht, dan is het al aan andere kandidaten verhuurd. En nu je toch met ze in gesprek bent, vraag ze ook even wat ze allemaal van je nodig hebben om de woning te mogen huren. Je kunt helemaal op je concurrenten uitlopen als je deze dingen al bij je hebt natuurlijk. Ze vragen standaard eigenlijk altijd voor een kopie van je identiteitsbewijs, een arbeidsovereenkomst en natuurlijk ook een paar loonstrookjes.

 

stap 9: neem het contract aandachtig door

Is het gelukt in stap 8 en hebben jullie voor elkaar gekozen, dan komt nu het stuk waar je goed moet opletten. Het contract is voor een leek een lastig document om tot in details te begrijpen. Maar doe je best, en als je vragen hebt, stel ze dan. Desnoods vraag je aan een bekende om er ook even naar te kijken. Let op alle regeltje en speciale clausules. Vaak staan er dingen in die niet gunstig zijn voor jou als huurder, maar die halen ze er soms uit wanneer je daarom vraagt. Een voorbeeld is de diplomatenclausule. Hierbij heeft de verhuurder het recht om de huurovereenkomst vroegtijdig te beëindigen.

stap 10: controleer de woning bij inchecken

Heb je het contract getekend, dan komt de dag eraan dat je de sleutels overhandigd krijgt. Samen stel je een lijst op van de huidige staat van de woning en alle dingen die in de woning aanwezig zijn. Let vooral ook goed op de dingen die niet meteen door de verhuurder of makelaar aangewezen worden. Neem ook foto’s zodat je achteraf kunt aantonen hoe de staat van de woning was, mocht je een conflict krijgen. Neem ook foto’s van de meterstanden, want dan kun je ook aantonen wat jouw verbruik was en wat van de vorige huurder. Al deze dingen zijn voornamelijk belangrijk om achteraf, wanneer je de woning weer leeg achterlaat, geen gezeur te krijgen over het wel of niet terugkrijgen van je borg.

 

Ben jij sneller dan je buurvrouw?

Ok, je weet nu waarschijnlijk wel dat je snel moet zijn als het aankomt op het reageren bij huurwoningen in Groningen en om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging. Maar hoe pak jij dat aan ?  Ga je 24 uur achter je laptop zitten en check je alle sites  en druk je constant op F5?  Of pak je het slim aan ?

 

Hoe kunnen wij je helpen ?

Wij hebben al redelijk wat artikelen geschreven over het vinden van huurwoningen in Groningen   en wat je moet weten over bijvoorbeeld de bijkomende kosten bij het verhuizen Maar kunnen wij je ook helpen bij het begin van je zoektocht ? Het antwoord is ja ! Wij speuren namelijk het internet af naar huuraanbod en doen dat met onze zoek-bot room 300 keer per dag op alle door ons geselecteerde verhuurders in Groningen !  Deze dienst is bij ons geheel gratis ! Wil je ook huuraanbod van ons ontvangen ? Meld je dan hier aan en laat ons het werk doen.  Wil je weten hoe wij dat gratis kunnen aan bieden ? Lees dan hier meer  

 

Search

What are you interested in? Explore some of the best tips from around the city from our partners and friends.