Huurtoeslag in Groningen

Huurtoeslag in Groningen

Huurtoeslag is een toeslag van de overheid om maandelijks de huur mede te betalen. Dat is mooi meegenomen, maar niet iedereen heeft recht op huurtoeslag. Je woonsituatie, huur, inkomen en leeftijd bepalen of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je krijgt.

Voor welke soort woning krijg ik huurtoeslag?

Huurders van een zelfstandige woning kunnen in aanmerking komen voor huurtoeslag. Onder een zelfstandige woning wordt verstaan, een eigen toegangsdeur, die in ieder geval een eigen woonkamer, keuken en toilet moet hebben (flatwoning) als je een kamer in een studentenhuis gaat huren kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag, maar als je woning voor 1 juli 1997 is aangewezen door de overheid voor huurtoeslag heb je wel recht op huurtoeslag. Check bij de verhuurder of hier sprake van is.

Wat zijn de voorwaarden voor huurtoeslag

 • Het recht bestaat vanaf 18 jaar of ouder;
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
 • Je totale inkomen per jaar (je toetsingsinkomen) mag niet te hoog zijn.
 • Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden. Woon je samen met iemand, dan telt dat inkomen ook mee.
 • In 2019 was de inkomensgrens – als je alleen woonde – €22.700 per jaar (in 2018 was dit €22.400) en €22.675 voor AOW’ers (dit was in 2018 22.375). Woonde je met meerdere bewoners (jonger dan de AOW-leeftijd), dan mocht het inkomen samen niet meer dan €30.825 per jaar zijn (€30.800 boven de AOW-leeftijd). Had jij, je toeslagpartner/medebewoner een (pleeg)kind dat jonger was dan 23 jaar en thuis woonde? Dan telde de Belastingdienst een deel van het inkomen niet mee. In 2019 was dat bedrag €4.885 (in 2018 was dit 4.827);
 • Je rekenhuur mag niet hoger zijn dan €752,33 in 2021 (in 2020 was dit €737,14). Als je tussen de 18-23 jaar bent is dit bedrag €442,46 (in 2020 was dit €432,51).
 • De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus servicekosten. Deze kosten staan meestal in je huurcontract. Een voorbeeld van servicekosten zijn bijvoorbeeld schoonmaakkosten en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten en huismeesterkosten;
 • Jouw vermogen en dat van een eventuele toeslagpartner/medebewoner mag niet te hoog zijn.
 • In 2021 is dit maximaal €31.340 als je alleen woont (in 2020 was dit €30.846). Woon je met meerdere personen, dan is het maximale verhogen €62.680 (vorig jaar was dit €61.692). Onder je vermogen vallen zaken als je spaargeld, aandelen en een tweede woning;
 • Je huurt een zelfstandige woonruimte.
 • Dit is een woning met een eigen toegangsdeur die je van binnen en van buiten op slot kunt doen, zoals een flat of een rijtjeshuis. De woning moet een eigen woon(slaap)kamer hebben, een eigen keuken en toilet;
 • Jij en je eventuele toeslagpartner/medebewoner(s) moeten bij de gemeente staan ingeschreven op hetzelfde woonadres;
 • Jij en de verhuurder moeten een huurcontract hebben getekend;
 • Je betaalt de huur en kunt dit laten zien met bankafschriften.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

De maximale huurtoeslag per maand was €354 in 2019. Dit kun je enkel ontvangen als je minder dan €15.700 per jaar verdient en voldoet aan alle voorwaarden van de huurtoeslag. Zoals eerder beschreven is het voor de meeste studentenkamers niet mogelijk om huurtoeslag te krijgen aangezien het geen zelfstandige woning is. Maar heb jij wel een zelfstandige woning en voldoe jij aan de bovenstaande eisen kom je in aanmerking voor huurtoeslag.  Wilt u weten of u recht heeft op huurtoeslag, vul dan de proeftijdberekening in.

Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen?

Op de website van de belastingdienst ziet u stapsgewijs wat u moet doen.
Via Mijn Toeslagen vraag je makkelijk toeslagen aan. Je hebt hiervoor je DigiD nodig en je gegevens, zoals je inkomen, je huur en je vermogen. Let op: als er iets in je situatie verandert, vergeet dat dan niet aan te passen in Mijn Toeslagen. Anders kan het zijn dat je toeslag ontvangt, terwijl je er geen recht op hebt. En dat betekent: terugbetalen!

 

 

Search

What are you interested in? Explore some of the best tips from around the city from our partners and friends.